måndag 6 april 2009

Dagens boktips

Titel: Den sista föreläsningen (org. the last lecture)
Författare: Randy Pausch

Randy Pauch är (var) en 47årig professor med tre små barn (5, 3 och 1 år gamla) när han diagnosticeras med bukspottkörtelcancer*. Han gavs 3-6 månader att leva, och under denna kvarvarande tid sammanställde han denna boken och gav en "last lecture" en sista föreläsning som proffesorer som ska pensioneras får göra.

I boken beskriver han hur han uppnått barndomsdrömmar, hur han levt sitt liv och hur han egentligen tycker att andra ska leva sina liv. Men mest av allt handlar det om hur mycket han älskar sina barn, och hur han sörjer att inte få se dem växa upp. Det är en förvånansvärt positiv och optimistisk bok med tanke på bakgrunden, och helt klart läsvärd.

Googla på "the last lecture" och Randy Pausch så finns det mer material, till exempel en videoinspelning från föreläsningen.

* Bukspottkörtelcancer (Pancreascancer) är en av de mest dödliga formerna av cancer (om inte den mest dödliga) på grund av att den upptäcks för sent. Dödligheten ligger på 90% inom ett år och 95% inom 5 år. Översatt från statistiken innebär det att om du får denna typen av cancer så har du 5% chans att klara dig. Få inte den.

Inga kommentarer: