tisdag 10 mars 2009

Mer om vaccin och antibiotika

Då var pärsen över, gick bättre än förväntat. Länge leve Emlasalva!

För att återknyta till gårdagens superlånga inlägg så bör jag väl tillägga att det är en jäkla skillnad på vaccin och antibiotika.

Ett vaccin har i uppgift att förbereda immunförvaret att reagera mot en viss bakterie eller ett virus. Vaccin är dessutom den enda behandling vi i dagsläget har för virusinfektioner. Det finns för och nackdelar med vaccinering. Fördelarna är att man får bra motståndskraft även mot antibiotikaresistenta bakterier, och det är det enda man kan göra för att förebygga virus.

Dock kan man inte vaccinera mot alla virus i dagsläget. Det har ju varit mycket tal om att ta fram ett vaccin mot HIV, men eftersom det är ett retrovirus (googla själv) så är jag tveksam om det alls är möjligt att göra ett vaccin mot den.
En liten nackdel som det inte talas så mycket om är om vaccinet alls fungerar för den enskilda individen. Inte ens ett jättebra vaccin ger skydd åt 100% av de vaccinerade. Ta exemplet BCG (mot tuberkulos), det har en täckning på ca 50-80%, dvs drygt hälften av de vaccinerade får inget skydd trots vaccinet. Men för de drygt 50% som får skydd så är det det enda skyddet som finns OM de utsätts för en multiresistent tuberkulosstam.

Antibiotika är en annan sorg. Efter åratal av överanvändning och felanvändning så breder multiresistenta bakteriestammar ut sig mer och mer. Till exempel MRSA (michitillinresistenta gula stafylokocker) återfinns idag hos ca 50% av de brittiska patienterna. Här i sverige är den än så länge rätt sällsynt, men den breder ut sig även här.
Antibiotikans uppgift är att förpesta miljön för bakterien och skada den direkt utan inblandning av immunförsvaret. Viss antibiotika förstör bakteriens cellstruktur och den lilla varelsen får därmed sätta livet till. Men, bakterier som har hittat ett sätt att försvara sig mot antibiotika delar gärna med sig av kunskapen, nästan som på samma sätt som vi gärna delar med oss av en bra bok. Lika enkelt också.

När alla bakterier har blivit resistenta finns bara vaccin kvar att använda som skydd (eller en god hygien förebygger ju även det en infektion, men god handhygien och god hygien ska man ju alltid iakta, speciellt om man befinner sig på känsliga platser som en vårdinrättning eller ett kök).

Sen kan man ju tycka att vaccin används till allt och alla, men det ser i alla fall jag som en rent samhällsekonomisk fråga, en bakterie kan inte bli resistent av ett vaccin, däremot kan ju ett vaccin fungera mer eller mindre bra, men det har med mutationer och bakteriens/virusets infektiösa kapacitet att göra.

Inga kommentarer: